Хасково

Хасковлийка дари кръв за 20-ти път, помага на добър познат

Кръводаряването

Златка Боева

50-годишната Златка Боева от Хасково дари кръв за 20-ти път в Международния ден на безвъзмездния кръводарител.

Хасковлийката е започнала да дарява кръв още като ученичка. Не го е правила всяка година, но твърди, че този жест се е превърнал за нея в навик. Смята, че така помага на хората в нужда.

Златка има син, дъщеря и трима внуци. Дългогодишната кръводарителка днес дойде в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ – Хасково, за да помогне на добър познат, претърпял операция.

Кръводаряването

д-р Балина Бозова

2300 души даряват кръв годишно в Хасково. През последните три години бройката им е постоянна, съобщи за Haskovo.info началникът на отделението д-р Балина Бозова. Членовете на Кръводарителския инвестиционен фонд за взаимопомощ са над два пъти по-малко – 1008. От януари до днес дарилите кръв са 943.

Цифрата е по-малка в сравнение със същия период на миналата година, но ще наваксаме с акции през есента, надява се д-р Бозова. Според статистиката 80% от дарителите са близки на болни, останалите са безвъзмездни. „По закон сме задължени да поддържаме неприкосновен запас, така че не може да се говори за липса на кръв от определена група, но като цяло се нуждаем от такава с отрицателен резус фактор„, уточни началникът на отделението.

Преди да дадат кръв дарителите попълват декларация за здравословното си състояние и информирано съгласие. По преценка на лекаря се мери и кръвното им налягане. По закон дарителите получават 2 дни платен отпуск и кашонче с подкрепително-тонизираща храна.

Кръводаряването Кръводаряването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button