Регион

Димитровград и руският му адаш възраждат сътрудничеството си

Споразумение ДимитровградСпоразумение за сътрудничество в сферата на културата сключи  Димитровград със своя руски съименник. То бе официално подписано по време на визитата в Уляновска област на делегация от съседната община, водена от заместник-кмета Владимир Митрушев. От руска страна подпис под документа сложи кметът на Димитровград Николай Горшенин.

Споразумението предвижда „развитие на културното сътрудничество между театри, музеи, архиви, библиотеки, учреждения за опазване на културно-историческите паметници, учебни заведения и научни институции, както и между други организации в областта на културата“.

Гостуването на българската делегация бе по случай Деня на Димитровград. Сред най-значимите прояви за празника бе международната конференция „Русия и България. Исторически връзки“, посветена на 1150-годишнината на руската държавност, 1331-годишнината от основаването на България, 130-годишнината от рождението на Георги Димитров и 40-годишнината от преименуването на руския град Мелекес в Димитровград.

Жив интерес сред участниците в конференцията е предизвикал доклада на експерта от Министерството на културата и доктор на историческите науки Георги Владимиров, посветен на Волжско-Камска и Дунавска България. Паралелно с конференцията са били организирани кръгли маси за руско-българските отношения и важни исторически събития за двете страни.

Споразумение ДимитровградРуският и българският Димитровград са побратимени още в далечната 1972-ра година, но с разпадането на социалистическия лагер връзките между двата града са „пресъхнали“ и трябва да бъдат реанимирани – пишат тамошните медии. Те отбелязват със съжаление, че  някогашният Музей на руско-българската дружба вече не съществува, затова в специално подготвена изложба са били показани само отделни експонати от него.

Конференцията в руския Димитровград е завършила с резолюция-призив към участниците за възраждане на партньорските отношения, укрепване на културните връзки между двата славянски народа, разширяване на научно-историческото сътрудничество и обмен на архивни и музейни ценности.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button