Хасково

Забраната за пушене не се оказа чудо за 3 дни

Забрана за тютюнопушенеЗабраната за пушене на обществени места масово се спазва, най-вече заради солените глоби, които почват минимум от 300 лева за физическо лице и 1000 за собственици на заведения – установи репортерско проучване на Haskovo.info.

Половин месец след официалното приемане на Закона, пушачи от областния град твърдят, че макар да е неприятно, ограничението не им създава чак толкова главоболия и постепенно свикват с него.

Забрана за тютюнопушене

В бутиците над реката, където доскоро налагаха глоби за тютюнопушене, няма и помен от цигарен дим. Собствениците на магазини и заведения там сами се контролират един друг, следят и клиентите. Въпреки 35-градусовата жега навън, пушачите чинно излизат за по една цигара извън покрития комплекс.

Заведенията на закрито в центъра също са изрядни, още повече, че през лятото клиентите предпочитат да сядат навън, където си пушат на воля.

Пенка Търнева, преподавател по английски език, е категорична, че на работното й място в училище е изключено да се пуши. Тя самата е непушачка и се радва, че дори и на морето забраната е в сила: „На плажа нямаше хора с цигари и за първа година не се виждаше нито един фас в пясъка“.

Забрана за тютюнопушене

Не всички обаче са доволни от ограниченията за тютюнопушене. Зейнеп Салим, която е редовен пушач, е категорично против тях. Според нея пушенето е личен избор и въобще не е най-големият проблем за разискване в държавата.

Типично по български обаче, някои пушачи намират вратички, чрез които да заобиколят закона. Регистрации на офиси в частни домове и ползване на сервизни помещения за пушене са част от спасителните варианти срещу евентуални санкции. Въпреки малките хитринки, засега тенденцията е към повсеместно спазване на закона, показа репортерската ни проверка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
пушач
пушач
15.06.2012 11:48 11:48

Ще ви питам зимата дали не ви пречи забраната.

наката
наката
15.06.2012 12:57 12:57

тази зейнеб салим мирише постоянно на пепелник.

Зейнеп Салим
Зейнеп Салим
16.06.2012 18:53 18:53

Относно репортажа 1-во не съм редовен пушач, 2-ро не съм категорично против забраната, имах в предвид, че щом се спазва в ЕС и ние би трябвало да го спазваме, но можеше да има и заведения за пушачи.Не може да инвестират в тютюнопроизводството, а да го забраняват на практика.Тогава да забранят и алкохола, а да не говорим, че почти всеки втори употребява наркотични вещества, а нищо не се прави по този въпрос.Последно по повод коментара за мен не мисля че някой го интересува на какво мириша,не ти прави чест, а ако имаш нещо да ми кажеш ми го кажи лично.

Димитрова
Димитрова
16.06.2012 22:52 22:52

З.Салим казваш,че пушенето е личен избор ама забравяш,че с твоя личен избор нарушаваш моя личен избор-ДА НЕ ПУША.Ако уважим твоя личен избор това означава аз да се тровя заради теб,но ако уважим моя личен избор ти спокойно може да си намериш едно местенце и да си пушиш на воля без да ми пречиш.

Анонимен
Анонимен
17.06.2012 8:20 8:20

Забраната за пушене е дискриминация към пушачите от всякъде. Реално ние сега не можем да посещаваме заведения, където да се чувстваме добре. Нищо не пречи да има заведения за пушачи, които да не се посещават от фанатизираните ценители на здравето.

Зейнеп Салим
Зейнеп Салим
17.06.2012 15:41 15:41

Никого не карам да се съобразява с моя личен избор,аз преча единствено на себе си,не на непушачите.

Back to top button