Регион

Община Ивайловград праща работници на разкопки на крепост

Разкопки, архивЗа редовни археологически проучвания на средновековната крепост „Радостица“ се споразумяха община Ивайловград и Националния исторически музей. Кметът Диана Овчарова и директорът на музея Божидар Димитров подписаха официално договор за сътрудничество и очакванията  са крепостта  край ивайловградското село Хухла да се превърне в атракцията на археологическото лято.

Очакванията са огромни, има надежда под руините да се открият писмени знаци, посочващи наименованието на крепостта, предмети на лукса и нови архитектурни комплекси. Силно се надявам чрез използване ресурса на общината научният екип да се опита да открие една от портите и евентуалното наличие на втора крепостна стена.“ – коментира Диана Овчарова.

Разкопки на крепостта се правят вече няколко години под ръководството на археолога Ивайло Кънев. Община Ивайловград ще осигури работници и инструменти за грубата изкопна работа, с които проучването да бъде активизирано.

Смята се, че през IV-VI век „Родостица” е била административен център, за което говорят намерените монети и фрагменти от мраморни колони, плоско стъкло и съдове, които по онова време са били лукс. За административния характер на мястото свидетелства и разкритата голяма византийска сграда, върху чиито развалини през XI-XII в. е имало некропол. В него са намерени интересни свидетелства за българско присъствие през IX -X в. – коланен накрайник, апликации и добре запазено шаманско звънче.

Въпреки недоверието у много историци, че по това време толкова на юг е имало българско присъствие Ивайло Кънев смята, че то е безспорно. Според него най-вероятно това се е случило по време на войните с Византия на хан Крум и цар Симеон.
Община Ивайловград граничи с Гърция и в близкото минало беше силно охранявана гранична зона. Това е спасило „Родостица“ от иманяри и е причина за многото находки на които се натъкват археолозите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button