Хасково

Експерти обясняват за санирането на среща в Хасково

ОИЦ - ХасковоОбластен информационен център – Хасково организира информационна среща с представители на местната администрация, сдружения на собствениците на жилища и бизнеса от Община Хасково.

ОИЦ

 

На 21 юни (четвъртък) Румен Джаров – експерт в дирекция „Жилищна политика” на МРРБ ще представи в Хасково проекта „Енергийно обновяване на българските домове”. На срещата ще участва също и представител на Фонд за жилищно обновяване.

Презентацията ще се състои от 11:00 ч. в зала Хасково, сградата на община Хасково на площад „Общински” №1.

Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира по схема BG161PO001/1.2-01/2011 ”Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

Конкретен бенефициент е дирекция „Жилищна политика” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Проектът цели осигуряването на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Той обхваща 36 градски центрове. Продължителността му е три години (2012-2015 г.).

Финансова помощ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност ще получават сдружения на собственици, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната  собственост в съответната общинска администрация и в регистър БУЛСТАТ. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 50% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция.

Положително ще бъдат оценени всички сгради, отговарящи на критериите за допустимост. Заявленията за получаване на финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност ще бъдат разглеждани по реда на тяхното подаване до изчерпване на наличния финансов ресурс.

При посещението си в Хасково експертите на министерството са готови да отговорят на всички въпроси на заинтересованите да обновят домовете си граждани.

Проект „Изграждане и функциониране на областен информационен център в община Хасково”, договор № BG161РО002-3.3.02-0001-С0001 се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР.

Срещата е открита за граждани и медии.

ОИЦ

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button