Хасково

Още миналата година фалиралата мандра дължала 50 бона за заплати

Инспекция по труда

Кр. Стоянова

Фирма „Бяла мечка“ и фермата в село Доситеево, които бяха запечатани от банка, още миналата година са дължали на работниците заплати за над 50 000 лева, съобщиха на пресконференция днес от Инспекцията по труда. Сумата е констатирана при последната им проверка в мандрата миналата година.

„За проблемите в „Бяла мечка“ знаем от средата на 2011 година. Тогава получихме сигнал от работник, че не си е получавал трудовото възнаграждение с месеци“, съобщи главният експерт Красимира Стоянова. Проверката на инспекцията показала, че служителят има да взема 4090 лева.

Последвали нови сигнали, които служителите на трудовата дирекция проверили и установили, че става въпрос за забавени с месеци заплати на няколко работници.

Инспекция по труда

Работниците, които подадоха колективната жалба

На база на неизпълнените предписания Инспекция по труда съставила 8 акта, 7 от които за неизплатени заплати и един за неспазване на здравословните и безопасни условия на труд. Наказателните постановления били на стойност 22 700 лева. 6 от актовете дори вече са дадени на частен съдия изпълнител, тъй като инспекцията не могла да си вземе дължимото, обясни Стоянова. 

Както Haskovo.info показа, във вторник 21 работници подадоха колективна жалба за неизплатени заплати от същия работодател. Те не са получавали пари между 12 и 16 месеца. По тази жалба ще направим проверка следващата седмица, заяви Красимира Стоянова. 

Пред Haskovo.info собственикът на мандрата и фермата Николай Атанасов коментира, че във фирмата вече има синдик и работниците ще си получат заплатите. Според Стоянова обаче в Търговския регистър това все още не е отразено, а и според Търговския закон връщането на задълженията на фирмата се извършват в определен ред. Парите за заплати са на четвърто място след вземанията, обезпечени със залог, ипотека, запор или възбрана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
55 годин чиляк
55 годин чиляк
28.06.2012 23:29 23:29

според Търговския закон връщането на задълженията на фирмата се извършват в определен ред. Парите за заплати са на четвърто място след вземанията, обезпечени със залог, ипотека, запор или възбрана.

Четете ли бре,аратлици?
Законът в държавата Ни ,дава първо- единствено на практика -пари на банкаджиите-френски,немски.австрийски.
За местните,викат ни НЕЙТИВИ, остават рекламитИ

Анонимен
Анонимен
29.06.2012 0:37 0:37

zatova vseki mesec napuskat po edi kolko si du6i tazi tapa dargava za6toto navsiakade dargavata misli za naroda a tuka naroda nisli za dargavata da vzemat gore 3000 lv zaplati a nadolu 300 lv im stigat a ko im gi dadat navreme umiraite mi6ki s tzi 3000 lv si kupete sve6ti

Back to top button