Регион

Безводие в Любимешко, манган във водата на десетки села

Йерусалимово, снимка Георги ДаскаловВече две седмици жителите на селата Йерусалимово и Георги Добрево край Любимец са на воден режим. Причината е авария в помпената станция, захранваща двете населени места.

Едната помпа е изгоряла, а с другата се подава вода един ден за едното село и един ден за другото, обясниха от ВиК – Хасково. Вече е доставена нова помпа, която всеки момент ще бъде пусната в експлоатация и проблемът трябва да бъде решен.

В същото време в десетки други села в Хасковска област и в град Симеоновград има вода, но тя не може да се ползва за пиене, тъй като съдържанието на манган в нея е в пъти над нормата.

Последният пример е от хасковското село Николово, където водата беше забранена за пиене и готвене. Манганът е 2 000 микрограма на литър при норма от 50. Още миналата година подобна забрана беше въведена и в Брягово и още няколко села, които ползват вода от същия водоизточник.

От Регионалната здравна инспекция коментираха, че според препоръка на Световната здравна организация през целия си живот човек може да приема вода със съдържание от 500 микрограма манган. Освен това ако то е над 100 микрограма, водата става мътна и хората така или иначе не я пият.

Още за проблема с водата в Хасковско вижте във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button