Хасково

Все повече възрастни и по-малко деца посещават музея в Александрово

МузейНай-честите посетители в Музея на тракийското изкуство в Александрово са във и над трудоспособна възраст. Това показва статистиката на регионалния исторически музей, съобщи за Haskovo.info шефът му Валентин Димитров.

От 2006 година насам процентът на възрастните посетители расте, като миналата година той е бил 51%. Ученици между 5 и 12 клас са също сред ентусиастите за тур из обекта, в който има копие на Александровската гробница.

Музей

Валентин Димитров

Освен големия брой българи, музеят приема и много чуждестранни туристи – най-вече от Канада, Турция, Германия и Гърция. Мъртъв период за туризма през 2011-2012 година са били месеците декември и януари, когато музеят е имал едва по 50 посетители. През април обаче броят скача до над 1 500.

В музея в Александрово работят 3 екскурзоводи, които са в готовност да ориентират пристигналите групи и да изнесат беседа. Една обиколка на обекта може да продължи от 20 минути до час и половина.

Валентин Димитров споделя, че в момента кипи реставрация на Кирковото училище и Паскалевата къща. Културните събития в Регионалния исторически музей ще продължат в идните месеци с изложба на икони на Света Богородица, сцени от нейното житие и други артефакти по случай Деня на Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button