Регион

РЗИ: В Симеоновград водата не е годна за пиене от 2007 година

ЧешмаВодата в Симеоновград не е годна за пиене от 5 години насам заради завишени стойности на манган. През 2007 година сме дали предписание за предприемане на план-програма за изграждане на пречиствателно съоръжение„, съобщи за Haskovo.info д-р Димитър Тонев от РЗИ – Хасково по повод разпространеното от ВиК – Хасково съобщение, че водата в Симеоновград трябва да се ползва само за санитарно – хигиенни нужди.

От Регионалната здравна инспекция осъществяват непрекъснат контрол като от началото на годината до сега стойностите на мангана във водата на Симеоновград са достигали 320 микрограма на литър при норма от 50 микрограма на литър.

Управителят на ВиК – Хасково инж. Петко Стойчев обясни, че вчерашното съобщение до жителите на Симеоновград е по повод новостроящия се водопровод на улицата – убиец. Ремонтните дейности се извършват от тежки машини, пукат се тръби и това може да доведе до вторично замърсяване. Затова от ВиК – Хасково са предупредили жителите на южния град.

Според данните на водното дружество най-много манган има във водата, която тече от чешмите в кв. Злати дол – 286 микрограма на литър, а в кв. Йорданово измерените стойности са 128 микрограма на литър. „Средно за годината сметките показват около 200 микрограма на литър“, допълни Стойчев. 

Проблемът може да бъде решен само с обезманганителна станция. Изграждането й ще стане възможно по проекта, който от кметството вече са разработили. „Такова е решението и за жителите на селата Николово, Брягово и Поляново„, допълни още управителят на ВиК – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button