Хасково

Стотици хасковлии на опашка за фасул, за малко да бутнат казана

Голяма Богородица13 казана с фасул раздадоха на миряните в най-голямата църква в Хасково „Успение на св. Богородица“. Ястието бе осветено от отец Митко.

Стотици хасковлий дойдоха в православния храм в навечерието на Голяма Богородица. Всеки искаше да получи от вкусната гозба. Хората започнаха да се бутат, за да се вредят по-близо до боба. Някои от тях за малко не обърнаха казаните. 

Сред дошлите в църквата бяха две съседки съименички Елена и Елена, които се възмутиха от случващото се. Жените разказаха, че всяка година идват в навечерието на Голяма Богородица, за да си вземат фасул. „Не го правим, за да се нахраним, а за здраве“, коментираха съседките. Веднага щом съдовете им бяха напълнени те поседнаха на тревата в двора на православния храм и хапнаха. 

Въпреки голямата опашка и голямото блъскане фасул имаше за всички. Десетки хасковлии донесоха в църквата хлябове, които да бъдат осветени. По традиция това става след тържествената литургия. Следва раздаването им за здраве и за умрелите. 

Църквата ще остане отворена цяла вечер в очакване на големия християнски празник. Всеки, който желае може дори да остане да спи в божия храм.

Голяма Богородица Голяма Богородица
Голяма Богородица Голяма Богородица
Голяма Богородица

Блъсканицата

Голяма Богородица

Елена и Елена

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
мен
мен
15.08.2012 11:04 11:04

българска си работа

Back to top button