Хасково

Предприемат превантивни мерки срещу Африканска чума

Прасета, илюстрацияПрез следващата седмица общинските епизоотични комисии трябва да набележат мерки заболяването Африканска чума по свинете  и да организират съвместни действия с Агенцията по храните, Регионалната здравна инспекция, РИОСВ и еколозите по общините. Това решиха на заседание членовете на Областната епизоотична комисия.

Ще бъдат извършвани проверки на изхвърлените хранителни отпадъци, които могат да се превърнат в огнище на зараза, ако неконтролирано се консумират от животни. Ще бъдат наблюдавани и дивите прасета.

Причината в областта да се вземат превантивни мерки са констатираните случаи на Африканска чума по свинете в Украйна.  Заболяването не е опасно за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети. Африканска чума при свинете не е била регистрирана до сега в нашата страна.

Като граничен район обаче, област Хасково ще предприеме мерки по пресичането на евентуални замърсявания през сухоземните ни граници. Предстои засилен  контрол на внасяните през граница суровини и храни от животински произход и личен багаж.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button