Хасково

Помощите на БЧК стигнаха до над 6 хиляди души в Хасковска област

БЧКДарение на Помощното училище „Стефан Василев“ направи Областния съвет на БЧК в Хасково в навечерието на Световния ден на хуманитарната помощ- 19 август, който се отбелязва по решение на ООН в знак на почит към всички, които оказват хуманитарна помощ по света. Дрехите ще бъдат раздадени веднага след първия училищен звънец, съобщи за Haskovo.info директорът на Областния съвет на БЧК Минка Мечеринкова.

Помощите в натура, разпределени от хасковската структура на БЧК са достигнали до над 6000 души в цялата област, показва равносметката за първото полугодие. Най-много храни и вещи са раздадени в дните след голямото наводнение, засегнало общините Харманли, Свиленград и Любимец.

БЧКЧрез БЧК родни фирми дариха за пострадалите от стихията минерална вода, плодови сокове, пакетирани храни, горни облекла и обувки, вещи от първа необходимост. Дни след бедствието от турската община Бурса пристигнаха одеала, спални чували, палта, брашно, захар, олио, макаронени изделия, консерви, маслини. Кипър, където живеят и доста наши сънародници, изпрати 86 кашона дрехи втора употреба.

Дарение от зимна екипировка имаше и за спасителите, прекарали безсънни нощи в наводнените селища. Боб от Бразилия на стойност 58 359 лв бе разпределен за трите наводнени общини. КактоHaskovo.info писа, количества бяха отделени и за община Ивайловград.

БЧКВ списъка на материалната помощ, оказана от хуманитарната организация, е и приключилата трапезария „Топъл обяд“. 60 социално слаби деца от хасковското училище “ Св. П. Хилендарски“ получаваха безплатно топла храна всеки учебен ден. Финансирането на трапезарията е на стойност 11 688 лв.

През първото полугодие Червеният кръст изпрати и медикаменти от първа необходимост, хигиенни материали, детски пюрета за обитателите на Транзитния център за бежанци в с. Пъстрогор, допълва  Мечеринкова. За малчуганите там са закупени още скицници, книжки за оцветяване, фулмастри и цветни моливи.

Съвместно с наскоро създадената Българска хранителна банка и хасковски банков клон БЧК наскоро подпомогна с хранителни продукти 9 семейства на хора с увреждания в областния град. Поводът бе организираната от финансовата институция корпоративна кампания „Седмица на солидарността 2012“.

БЧКДар от банкова институция има и за доброволците на Червения кръст, без чийто безвъзмезден труд не е възможна нито една благотворителна акция или кампания. Те ще получат тениски в навечерието на Международния ден на доброволеца.

Областният съвет на БЧК вече се готви за предстоящата доставка и разпределяне на продукти от интервенционните запаси на ЕС . Първият транш е в края на септември.

10 247 живеещи в Хасковска област ще получат олио, боб, леща, картофено пюре – полуфабрикат, захар, брашно, ориз, спагети, макарони,конфитюр, мед, бисквити, вафли и кафе. Списъците на хората, които ще получат продукти, се изготвят в дирекциите по социално подпомагане.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.08.2012 13:27 13:27

Престанете с тия тъпотии,че то целият народ е социално слаб,оправете нещата в това което се нарича територия а не държава…

снежко
снежко
17.08.2012 14:32 14:32

няма начин в тия помощи да няма далавевера но няма полиция и т н

Анонимен
Анонимен
20.08.2012 10:13 10:13

При помощ със стари дрехи каква далавера виждате???? Та то половината от дареното за нищо не става и се хвърля. Спрете с глупавите коментари!

haskowo
haskowo
20.08.2012 10:58 10:58

да да спрем да пишем за да има за такива като васн и такива като мечеринкова и семейството и

Back to top button