Хасково

Започва изграждането на газопровода Комотини – Хасково – Стара Загора

Газопровод, илюстрацияДо края на 2012 г. или началото на 2013 се планира да започне изграждането на междусистемна газова връзка на България с Гърция, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Трасето от гръцкия град Комотини през Хасково до Стара Загора е с обща дължина 180 км., от които 150 км – на българска територия. Тръбопроводът ще може да транспортира до 5 млрд куб. м., което значително надхвърля сегашното потребление на природен газ в страната от около 3 -3, 2 млрд. куб. м на година.

През юни Министерският съвет обяви за национален обект отсечката, която ще бъде изградена на територията на нашата страна. Съоръжението ще има малки последствия за околната среда, които ще са предотвратими, се казва в предварителното проучване. Газопроводът няма да преминава през защитени зони от европейската мрежа Натура 2000 . Той се смята за сериозен фактор за развитие на страната , превръщайки я в енергиен център на Балканите и Западна Европа.

Ключовият проект получи съфинансиране на стойност 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване.

Haskovo.info припомна, че природен газ от Гърция бе подаден към България за първи път по време на газовата криза между Русия и Украйна през януари 2009 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлия
Хасковлия
22.08.2012 12:17 12:17

Това добре,ами аз като гражданин на Хасково какво ще мога да ползвам от тая цялата…Ще може ли да си прекарам газ у дома,например да си топля бойлера за топла вода,да си направя камината на газ и да ми топли водата в парното,да готвя на газ?И как ще стане това?Иначе вятър ни вее на бял кон…

Анонимен
Анонимен
22.08.2012 12:21 12:21

Хасково ще бъде газифицирано, когато Ситигаз си пуснат тръбите, поне аз така знам. Нали започнаха и до Химмаш стигнаха. Кога ще вземат да присъединяват битови обанати един господ знае.

Анонимен
Анонимен
22.08.2012 13:31 13:31

Сети гад,сити път,сити осветление,сити незнам какво,накрая сити к*р и така…

ОФ
ОФ
22.08.2012 16:02 16:02

Знаете ли колко е опазна газта?
Не ни трябва никаква газ.
едно спукване на тръба ако има край след 2 години няма да могат да го открият.
Бойлер може да се топли със слънчеви батери.
Аз съм против газта в Хасково.
Тона не е вярната посока.
Аз съм ходил доста години в гърция и виждам каква е хавата.
1. никой там не готви на газ,щото при тях тока е 3 пъти по евтин от нашия.
2.Въпреки това на всяка къща и хотел има слънчеви батери.
3.Водата се плаща края на годината.

Не грък
Не грък
22.08.2012 17:09 17:09

Е и ко?До последния селянин,като хвалиш толкова гърците к*ра ми ли държиш тука?Марш в кошарата…

Back to top button