Хасково

Пожарникари режат коли при 35 катастрофи тази година

ДемонстрациятаПожарникарите от областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ са спасявали човешки животи при 35 катастрофи от началото на годината до сега.

Един от най-тежките инциденти, за които си спомнят огнеборците, е кървавият инцидент на 16 юни на кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Илинден“, при който загина 19-годишно момче. Около 2:30 часа четирима младежи се преобръщат с джип, а единият от тях загива. Причината за катастрофата е несъобразена с пътните условия скорост. Шофьорът изгубил контрол над „Маздата“, ударил се в парапета на моста, а след това в крайпътно дърво.

ДемонстрациятаПожарникарите пристигнали първи на катастрофата. Видели обърнатата по таван кола и ранените младежи. Било невъзможно да изправят автомобила, затова трябвало да използват т.нар. „обратен ряз“, за да извадят катастрофиралите.

Подобно разфасоване на автомобил демонстрираха днес пред медиите огнеборците от Хасково като част от проявите по повод традиционната „Седмица на пожарна безопасност“. Хипотетично ситуацията бе следната: катастрофирал е лек автомобил, а шофьорът е заклещен.

„При такива ситуации първото, което правим, е да обезопасим колата. Чупим задния прозорец, през който влиза пожарникар. Той покрива пострадалия с платнище, слага му каска или шийна яка. След това се чупи страничния прозорец, през който медицинското лице оказва първа помощ на ранения“, обясни инспектор Мирослав Сариев.

ДемонстрациятаСпасителната операция продължи с отрязване на вратите на автомобила. Ако това не е достатъчно пострадалият да бъде изкаран, се маха и тавана на колата.  

„Ако се окаже, че педалите и волана са затиснали човека, има специални вериги, които се закачат за предния мост и кормилото и се събират“, разясни инспектор Сариев.  

На пожарникарите им се налага в подобни ситуации да съобразят куп неща. Понякога дори се реже седалката, в случай че е затиснала краката на пострадалите. Така разфасоването на един автомобил отнема от 5 минути до час и половина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.09.2012 8:40 8:40

Честит празник!

Back to top button