Хасково

МБАЛ – Харманли чака 120 хиляди надлимитни средства

Срещата в МАБЛ - Хасково120 000 лева са надлимитните средства, които МБАЛ – Харманли е заработила за една година. Сумата идва от увеличения обем на работа на лечебното заведение и надхвърля прогнозния бюджет, договорен със здравната каса. 

Проблемът с надлимитните средства е национален. Тяхната стойност от началото на годината до сега е 45 милиона лева за цялата страната. Дали тези средства ще бъдат дадени на болниците, които са работили повече, от колкото са заявили, не е ясно. 

Срещата в МАБЛ - Хасково

д-р Пламен Цеков

„Шанс винаги има“ –  така отговори управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков на въпрос на Haskovo.info дали болниците ще си получат надлимитните средства. 

Пишем сърцераздирателни писма, обясняваме че, сме недофинансирани, въпреки че сме повишили нивото на болницата, имаме повече клинични пътеки, а реално парите са ни намалели. И след тези писма получаваме още намаляване на бюджета“, жалва се днес началникът на харманлийската болница д-р Динчо Генев.

Според д-р Цеков обаче увеличеният обем на работа на болницата е едностранно нарушение на договора, сключен със Здравната каса. Той обвини лекарите, че се крият зад пациентите като казват „дойде на нашата врата, почука, не можахме да го върнем“. 

Срещата в МАБЛ - Хасково

д-р Динчо Генев

Дали това наистина е било така, никой не знае, заключи д-р Цеков. Той призна, че в системата е имало пропуски, като коментира, че не може да върне времето назад. Затова пък ще бъде въведено ежеседмичното онлайн отчитане. Така ще се знае във всеки един момент какво се случва в болниците и най-вече ще се избегнат подобни проблеми от финансово естество.

Д-р Цеков заяви, че в здравеопазването има достатъчно пари за поддържане на материалната база и лечението на болните. „Няма обаче достатъчно пари да дадем добро възнаграждение на лекарите, медицинските сестри и останалия персонал“, допълни Цеков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Христов
Георги Христов
13.09.2012 20:10 20:10

Как ще има пари за повишаване заплатите на лекарите особено в болниците – след като позволявате на лекари в напреднала пенсионна възраст да работят- а младите лекари -специалисти оставяте без работа,като ги принуждавате да напущат България. И другия болен проблем в здравеопазването е че в България имаме 2 здравни министерства с няколко хиляди чиновници и с много добро възнаграждение : НЗОК и М-ство на здравеопазването. А по отношение работата на семейните лекари- никак не е полезна и ефективна за пациентите-много по-добре ще бъде ако се възстановят поликлиниките.Семейните лекари не провеждат реално лечение -а само издават направления към специалисти…..

Back to top button