Хасково

11 пожарникари с награди за професионалния си празник

Пожарна11 пожарникари от областта са отличени с „обявяване на благодарност“ по случай днешния си професионален празник, шестима от тях ще получат и парични награди, съобщи за Haskovo.info началникът на  областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Никола Вълчев. 

Временно изпълняващият длъжността началник на Районната противопожарна служба в Тополовград Стефан Чавдаров е награден лично от вътрешния министър Цветан Цветанов, инспектор Румен Райчев от хасковската пожарна – от главния секретар на МВР Калин Георгиев. Други четирима огнеборци от региона  са отличени от началника на Главната дирекция на пожарната главен комисар Николай Николов.  

ПожарнаШефът на пожарникарите в областта също е определил петима свои подчинени, които ще бъдат наградени за празника с „обявяване на благодарност“.

Датата 14 септември е обявена за  Професионален празник на служителите от ГДПБЗН – МВР от 1995 година с Решение № 385 на Министерския съвет. От тогава денят се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.
Датата не е случайна. На  14 септември 1905 г. в София се е състоят Първия пожарникарски събор, на който са били разискани състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука. Констатирано е сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По време на събора се основава дружество на пожарните командири и се приема решение за издаване на списание „Пожарно дело“ като негов орган.
ПожарнаПожарникарското дружество представлява пожарникарите при предложения и преговори с държавата. Утвърждава се традицията периодично да се провеждат събори (конгреси) на пожарните командири. Решенията на Първия пожарникарски събор, въпреки големите трудности, се осъществяват на дело. Инициаторите на събора се заемат с изключителна преданост, енергия, професионализъм и всеотдайност с мисията за просперитет на пожарното дело и се изявяват като обществени личности, признати от цялото българско общество. Постигнатото в тази област получава и международна известност и признание. През 30-те години у нас е изграден модел за осигуряване на пожарната сигурност и защита на населението от бедствия, който е характерен и днес за развитите европейски страни.

Пожарна Пожарна
Пожарна Пожарна
Пожарна Пожарна
Пожарна Пожарна

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.09.2012 11:13 11:13

Честит празник, бъдете живи и здрави!

Анонимен
Анонимен
15.09.2012 7:46 7:46

БРАВО МОМЧЕТА !!!

рт
рт
15.09.2012 20:54 20:54

Малко са тия награди, щото без Вас момчета сме за никъде!!!

Back to top button