Хасково

Вносните цветя поскъпнаха преди първия звънец

ЦветятаДва дни преди началото на новата учебна година цените на цветята в областния град са непроменени, а купувачите са единици. Търговците обаче очакват бум на клиенти през уикенда и в понеделник сутрин и вече са заредили най-разнообразни видове за всеки вкус, установи репортерска проверка на Haskovo.info.

Със сигурност новите партиди цветя, които са внос от чужбина, ще се продават по-скъпо, тъй като доставчиците вече са вдигнали цените. Букет хризантеми, който през лятото е струвал 3,50 на едро, сега върви по 5 лева. Въпреки това много от най-предпочитаните цветя днес се предлагаха по досегашните цени: розите – по 3 лева, стрък хризантема – по 2, а карамфилите – по 50 стотинки. Букетите варират между 3 и 15 лева. 

Цветята

Лизиантус

Аранжираните кошнички с цветя, които са и по-трайни, са от 5 до 8 лева. Традиционно те са най-харесвани от родителите на първолаци. Класическият букет от три рози струва максимум 9 лева, а по-претенциозните клиенти могат да си купят букет по поръчка на цена до 40 лева.

„С всяка година купувачите са по-взискателни. За първия учебен ден те искат по-евтини и хубави цветя най-много до 20 лева,“ коментира за Haskovo.info 18-годишната Мария-Йоана Янкова, която продава на Зеленчуковия пазар. Тя е в семейния бизнес с цветя от 8 години и познава добре предпочитанията на клиентите: „За учителите обикновено вземат букети от хризантеми, лилиуми и рози. Ако учениците искат да подарят цветя на повече преподаватели, избират карамфили, защото са по-евтини.“

Мария, която тази година ще бъде абитуриентка в местната Езикова гимназия, ще подари цветя само на класната си като повечето си връстници.

„Аз предпочитам да правя малки букети с панделка. В тях непременно включвам стрък лизиантус. Ние сме единствените в Хасково, които произвеждат това цвете. Красиво е и е различно,“ споделя продавачката в очакване на поредния клиент.

Цветята Цветята

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
nik
nik
14.09.2012 14:26 14:26

Най-големия вносител на цветя в България е Хасковска фирма със складова база в с. Горски извор. Би трябвало тук в региона цветята да са с най-ниски цени…

rad
rad
01.01.2013 16:42 16:42

как се казва името на фирмата която внася цветя от чужбина ?

Back to top button