Хасково

Куба 1 и Куба 2 с ПУП, вилните зони с инфраструктура до 2020 година

СрещатаВилните зони край Хасково може да имат инфраструктура, а в града да се появи нов университет и спортен комплекс на територията на военните поделения, а за бизнеса да бъде изграден техно парк. Това стана ясно на провелата се днес работна среща в Община Хасково по проекта за изграждане на Интегриран план за градско развитие, в която участие взеха браншовите организации и представители на експлоатационните дружества.

„На работна среща със специалисти от общината очертахме няколко основни зони, върху които тепърва трябва да работим. Първата зона е с икономически характер. Спрели сме се на Източна индустриална зона. Това е зона, която би привлякла малкия и среден бизнес. Там е възможно изграждането на техно парк и по този начин да се продължи, започналия там процес.“. Това каза ръководителят на фирмата, изпълнител на проекта архитект Николай Симеонов.

СрещатаДругата зона е от социален характер. „Тук във вашия град имамe подходящ пример за интегрираност между кварталите „Република“, „Куба“ през парк Кенана и кв. Кенана.“, каза архитект Симеонов. Това са територии, в които има два полюса на обитаване – от социално слабите жители в Република до новите и по-модерни жилища в кв. Кенана. Те имат общ признак – зоните са жилищни и им липсва инфраструктура, като за вилните зони в Куба липсва и ПУП.

Ако тези зони се одобрят от гражданите, браншовите организации и общински съвет в интегрирания план ще се разработи ПУП за Куба 1 и Куба 2 и всички възможности за път, канал, вода и газ в съответствие със стратегиите на експлоатационните дружества.

Смятам, че вървите в правилната посока.„, каза архитект Янчо Апостолов. Той предложи на мястото на запустелите военни поделения да се развие обществена инфраструктура. „Има много малки магазинчета и заведения, но обслужването в тях не е добро. Няма маркови магазини, няма кина. Те могат да намерят място точно в тези зони, които са естествено продължение на централната част“, предложи архитектът. Той приветства идеята икономическата зона да даде възможност на бизнеса да се развива.  „Република е гетото на Хасково. Това е място, което не може да остане така. Тук едно обществено – частно партньорство би могло да се реализира много добре“, заключи Янчо Апостолов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button