Хасково

Хасково отбеляза Деня на независимостта

ЧестванетоС поднасяне на венци и цветя Хасково повече 22 септември – Деня на независимостта. Представители на Областна и Общинска администрации, обществени организации,  политически партии и граждани се присъединят към честването през паметника на Незнайния войн.

Днес се навършват 104 години от обявяването на независимостта на България. 22 септември е обявен е за официален празник с Решение на 38-ото Народно събрание от 10 септември 1998 г. На този ден през 1908 г. в черквата „Св.Четиридесет мъченици“ в Търново (дн. Велико Търново) е обявена независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата „цар на българите“.

ЧестванетоВ издадения от него Манифест се казва: „Въодушевен от това свято дело и, за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят“.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества от 22 септември 1990 г. по инициатива на конфедерация „Българска офицерска легия „Г.С. Раковски“ и асоциация „България“.

Честването Честването
Честването Честването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.09.2012 10:59 10:59

Честит празник, българи!

Back to top button