Хасково

Три дни преглеждат безплатно сърцата на хасковлии

ПрегледитеБезплатни прегледи на сърцето организира ДКЦ „Св. Георги“ в Хасково. Инициативата е част от Националната програма за профилактика на сърдечните заболявания и е по повод Световния ден на сърцето – 29 септември, съобщи за Haskovo.info управителят на диагностично-консултативния център д-р Владимир Гончев.

Прегледи ще има днес, във вторник и в сряда от 9 до 12 часа и от 14 до 17 часа. Всеки желаещ може да си запази час на регистратурата на телефон 038/ 606 229. Прегледите ще се извършват от д-р Любен Балтаджиев и д-р Антони Гогов.

Българите са на едно от първите места по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочи статистиката. „Най-често се среща артериална хипертония.

ПрегледитеЗа съжаление в повечето случаи лечението започва късно, а заболяването е основен източник на тежки сърдечни усложнения и мозъчни заболявания“, коментира д-р Любен Балтаджиев.

Хроничното високо кръвно налягане е много разпространено и все по-често се среща при младите хора. Препоръките на медика са на първо място борба с рисковите фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, диабета и високия холестерол. 

Eдна от първите пациентки, която днес бе дошла да се възползва от безплатните прегледи за сърце, бе 70-годишната Йорданка Делчева. Хасковлийката обясни, че идва на профилактика, но има и оплаквания. Понякога кръвното й се повишава и лесно се изморява. На нея, а и на останалите пациенти след снемане на общия статус се прави преглед и ЕКГ. Ако е необходимо и екокардиография, уточни д-р Балтаджиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button