Регион

В Стамболово с обучение за правата на хората с онкологични заболявания

Успешно премина първото от поредица обучения от инициативата „Правата на хората с онкологични заболявания“ в Стамболово, съобщиха от Сдружение „Българска асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот“ в Хасково.

Основната тема за правата на онкоболните и защита от дискриминация бе съпроводена от практически съвети и консултации.

Участниците в двудневното събитие имаха възможност да направят безплатни консултации с юриста Веселин Дюлгеров, социалния работник Петя Кирева, д-р Лъчезар Бойдев и Минка Арабаджиева, ръководител на инициативата. Освен лично задаваните въпроси към експертите, беше проведена и дискусия.

ОбучениеВсеки участник имаше питане, свързано със себе си или свои близки, засягащи им правата и взаимоотношенията им една или друга институция относно онкологично болно лице.

Присъстващите споделиха лични впечатления във връзка с тромавото и мудно действие на комисията по ТЕЛК. С дни събираме необходимите документи, с дни чакаме пред картотеката на медицинската експертиза за подаване документите, а след това отново се чака, вече с месеци, за да се явим лично пред комисията.

Така описаха ситуацията дошлите на събитието. Те споделиха още, че губят време в пътуване от Стамболово до Хасково, отсъстват от работа като придружители или лично, на болни им прилошава от чакане, особено в непоносимите напоследък жеги.

ОбучениеТема на дебата бе и дискриминацията на работното място. Посочени бяха примери за пряка и непряка дискриминация, разискваха се различни казуси. Не бе подминат и въпроса с регламентираните и нерегламентирани плащания от онкоболните. Онкоболен директно попита до колко е, и безплатно ли е в действителност безплатното лечение на онкоболните в България.

Интерес проявиха присъстващите и към начина на определяне размера на месечните добавки и финансовата подкрепа, както и за социалната интеграция и рехабилитация на хората с онкологични увреждания.

Полезно бе присъствието на всички кметове и кметски наместници от община Стамболово, смятат в сдружението. Те са хората, които трябва да бъдат информирани за всичко. Питат ни за какво ли не, както сподели един от кметовете. Към тях се обръща основно възрастно население, останало да живее по трудни и отдалечени места.

За безупречната организация и провеждане на това събитие дължим благодарности на кмета Аднан Йълдъз и заместник-кмета Рушен Мехмед, каза председателката на сдружението Минка Арабаджиева. Оценяваме тяхното отношение на фона на 40-градусовите температури, когато на по-малко от километър до Стамболово, гореше гората и полето, но те успяха и физически да следят положението с пожарите.

Инициативата „Права и ценности“ на хасковското сдружение е подкрепена от Фонд „Заедно“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button