Хасково

Ученици редят космически пъзел с марсианци в Младежкия

ПразникътС редене на космически пъзел Астрономическата обсерватория към Младежки център – Хасково отпразнува 55 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята.

Той е сферичен с диаметър 58 см, има четири антени и тежи 83,6 кг, колкото един човек, каза пред събралите се десетки любители на астрономията и космонавтиката ръководителят на обсерваторията Йоанна Кокотанекова.

Празникът започна с игра, в която ученици от 8 хасковски училища отговаряха на въпроси за това кога Юрий Гагарин, първата жена Валентина Терешкова и първият български космонавт Георги Иванов са излетели в космоса, както и кога първият човек – Нийл Армстронг е стъпил на Земята.

За всеки верен отговор знаещите получаваха награди. След това младежите имаха задачата да оцветят части от космически пъзел и да го сглобят. Получи се картина, на която марсианци гледат телевизия през 2957 година и виждат как хората от Земята празнуват 1000 години от изстрелването на първия изкуствен спътник – Спутник 1.

Инициативата на Астрономическата обсерватория постави началото на седмицата на космонавтиката, която продължава до 10 октомври – денят, на който преди 45 години всички държави по света сключват договор за мирно изследване на космоса.

Празникът Празникът
Празникът Празникът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button