Хасково

Кметът: Читалищен секретар назначен незаконно, пенсионери и диабетоболни мамят

СесиятаСекретарят на хасковското читалище „Климент Охридски“ Славейко Андонов е незаконно назначен, заяви кметът Георги Иванов. Изказването му бе провокирано от общинския съветник от БСП Божидар Драганов след въпрос защо не са превеждани от март месец насам пари на клубовете на пенсионерите, диабетоболните и инвалидите и защо читалище „Климент Охридски“ не си е получило пълната държавна субсидия.

Кметът упрекна Божидар Драганов, че говори неща, които не разбира и не е проверил. По думите му Славейко Андонов е назначен на трудов договор от читалищното настоятелство като председател. По закон обаче единственият, която може да бъде назначавана на трудов договор е секретарят на читалището. Така на практика се оказва, че трудовият договор на Славейко Андонов е недействителен.

Според градоначалника възможността председателя да получава възнаграждение трябва да е предвидена в устава на читалището, което е направено с решение на Хасковския окръжен съд от май миналата година. В същото време обаче по закон за всеки конкретен случай настоятелството изришно трябва да взема решение, в което да посочи конкретния размер на възнаграждението.

ImageОказва се, че Славейко Андонов е получавал заплата от 820 лева по недействителен трудов договор в продължение на година, без да са спазени дори разпоредбите на собствения устав на читалището, тъй като няма решение на настоятелството, коментира градоначалникът. По думите му той ще предостави тези документи на съответните органи и нищо чудно да се наложи Андонов да връща пари

По повод липсващите пари в сметките на Обединения съюз на пенсионерите, Съюза на диабетоболните и Съюза на инвалидите, градоначалникът заяви, че на тези организации са назначени проверки.

Той показа две фактури за транспортни разходи на стойност около 1000 лева, които са изплатени на Обединения съюз на пенсионерите за участие във фестивал. При инспекцията обаче се оказало, че по същото време общината е осигурила безплатен транспорт на хората от третата възраст за участие в същия форум. Има и още нередности и само уважението ми към възрастта на председателката ме кара да не казвам всичко, но ако ме предизвиквате ще го направя, заяви Иванов.

Междувременно на днешната сесия Общински съвет – Хасково прие докладната на кмета да бъде прекратен договора на съюза, по силата на който на организацията се предоставя за ползване заведение  „Шлагера“ срещу входа на Кенана.  Причината е, че то е било отдадено на трети лица без ръководството на съюза да има право на това.

При проверката на Съюза на диабетоболните също се оказало, че има нередности. Има данни за получени помощи от Германия, които са били осчетоводени по време на предишното ръководство и са били плащани от общината. „Парите са ясни къде са и при кого са“, заяви Георги Иванов.  

В момента върви проверка и на Съюза на инвалидите. Кметът изрази надежда, че там няма да бъдат открити нередности.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димо Узунов
Димо Узунов
05.10.2012 14:24 14:24

Отново хасковския кмет показа,че най-сериозните му противници са пенсионерите и инвалидите. Все пак хищниците оцеляват благодарение на на-беззащитните жертви около тях. Въпросът тук е: До каква степен закона на джунглата се е настанил в хасковската общинска администрация и трябва ли останалите жители на Община Хасково да знаят,че са не граждани с права, а жертви на хищническото управление.

me4erinkow
me4erinkow
05.10.2012 14:24 14:24

краде се поголовно навсякъде МЕЧЕРИНКОВ

Анонимен
Анонимен
05.10.2012 14:27 14:27

димо узунов е внук на атанаска митева, СЪГЛАСНИ СМЕ 4Е В Б4К ХАСКОВО СЕ КРАДЕ СЕРИОЗНО БЕЗ МЯРКА- ОТ СЕМЕЙСТВО МЕ4ЕРИНКОВИ

selena
selena
05.10.2012 16:16 16:16

NAY GOLEMIYAT KRADETS V HASKOVO E KMAETA NA GRADA

selena
selena
05.10.2012 16:18 16:18

I JENA MU I NEGOVITE RODNINI MAHNI SE VECE NE SE NAYADE LI OSTE LI ISKAS DA KRADES

гербаджия
гербаджия
08.10.2012 9:19 9:19

в момента в българия ако не крадш значи си боклук

колорадски бръмбар
колорадски бръмбар
08.10.2012 10:41 10:41

тоя славейко мисля че е син на мария андонова а баща му андон илиев беше началник в окръжното мвр самия той беше журналист – но не е виновен който яде зелника а ––– не е за чудене в българия 7 000 000 –-7 000 000 тарикати

Back to top button