Хасково

Поставят купола на параклиса „Св. Трифон“ на Кенана

ПараклисътКуполът с кръста на параклиса „Св. Трифон“ на Кенана трябва да бъде монтиран до края на деня. Те са дарение от хасковската фирма „Ареа“. Куполът тежи 200 килограма. Изработен е от неръждаема стомана със златно покритие. Диаметърът му е 2,40 метра.

„Постарахме се да направим всичко прецизно и качествено като детайлите са лазерно обработени„, каза собственикът на фирмата Драгомир Андонов. По думите му куполът е възстановен в автентичен вид по снимки. Преди поставянето му бе монтирана релсата, на която ще бъде закачена камбаната. А след това отец Антоний и отец Димитър отслужиха тържествен водосвет.

ПараклисътHaskovo.info припомня, че през 2008-ма година група хасковлии решиха да възстановят мястото за поклонение и създадоха Гражданско сдружение „Св. Трифон – Кенана“ с  благословията на пловдивския митрополит Николай. В началото на 2011 година сдружението започна набиране на средства за възстановяване на параклиса. До този момент в строителството на храма са вложени близо 50 000 лева, като сумата включва използваните материали и вложения труд.

Първата копка на параклиса бе направена в края на април. До края на октомври сградата ще бъде покрита, ще бъде поставена и дограмата. 

Параклисът „Св. Трифон“ е строен през 1927-1928 година от местни лозари и ловци. Въпреки че носи името на Св. Трифон, храмовият му празник е бил на 21 май, когато православната църква почита Св. Константин и Елена.  През 50-те години обаче параклисът е превърнат във водохранилище на ВиК.

Параклисът Параклисът

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button