Хасково

Курбан Байрамът от религиозен се превръща в светски

Курбан БайрамътМюсюлманите празнуват Курбан Байрам. Въпреки че религиозният празник все повече се превръща в светски, голяма част от традициите все още се спазват. Най-важната е да се заколи жертвено животно, което да бъде споделено с близките. 

Подготовката за Курбан Байрама започва дни преди същинския празник с избора на жертвеното животно. То трябва да е здраво и за предпочитане мъжко. Тази година повечето семейства в хасковското село Караманци са се комбинирали помежду си и ще заколят теле.

Правото да коли животни има само майстор- касапин. След като жертвеното животно вече е заколено, от него може да се раздаде на по-бедните. А приготовленията не спират през целия ден, защото най-важно на празника е близките да се съберат. И макар в миналото смисълът е бил да се поиска прошка, днес вече светските обичаи вземат връх над религиозните.

Курбан Байрамът Курбан Байрамът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ИВО
ИВО
25.10.2012 19:27 19:27

ДА ИМ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА НА МЮСЮЛМАНИТЕ.ТИЯ СМОТАНИ ПРАВИТЕЛСТВА И ДОГАН НИ ДОКАРАХА ДА СЕ МРАЗИМ БЪЛГАРИ И ТУРЦИ.

Немюсолманин
Немюсолманин
26.10.2012 8:32 8:32

Никой никого не мрази,всичко е кьорфишеци.Честит празник на всички мюсолмани,да са живи и здрави и да се уважаваме всички и да се радваме на всеки празник,защото и доброто и лошото все е за хората,затова да сме заедно във всичко.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.

Немюсолманин,ЕКС ЧЕНГЕ
Немюсолманин,ЕКС ЧЕНГЕ
26.10.2012 8:39 8:39

Приятел,да си жив и здрав ти и твоето семейство и всички мюсолмани,честит празник,турчине и само хубави неща занапред.

Back to top button