Хасково

Доклад за хасковлията Георги Чалбуров на национална конференция в София

Красимира Узунова„Тютюнотърговецът Чалбуров – от бежанец до индустриалец“ е темата на доклада, с който главният уредник в Регионалния исторически музей д-р Красимира Узунова участва в национална конференция в столицата през уикенда.

Форумът “Тракия в българската национална идентичност“е организиран от Съюза на тракийските дружества и Тракийския научен институт. Той е посветен на 100-годишнината от Балканската война, която се води на територията преди всичко на Тракия и води до драматични обрати в съдбата на населението в този регион.

Д-р Узунова проследява житейския и професионалния път на родения в село Еникьой, Ксантийско, Георги Чалбуров – една от най-дейните фигури сред тракийските бежанци. Дълги години работи като тютюнотърговец, съумял да издигне бизнеса си до национално ниво. Участва активно в обществения, културния и стопанския живот на Хасково и страната: почетен председател на Тракийското културно дружество,председател на Хасковския околийски търговски синдикат и на Тютюнотърговския съюз в България, член на Централния комитет на Търговския съюз – София. Два пъти е избиран за народен представител. През 1945 г получава присъда от така наречения Народен съд, по-късно е помилван. Умира през 1960 г.

Доклад на конференцията в София чете и историкът от Свиленград Коста Льондев. Неговата тема бе „Свиленградският регион и македоно-одринското опълчение“, развяло знамето на доброволческото си дружество „Балканци“ по бойните полета на Тракия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button