Водещи новиниЛюбопитно

Хасковският музей показва изложба в Асеновград

Регионалният исторически музей в Хасково гостува в Асеновград с изложбата „За свободна и обединена България“.

Тя ще бъде подредена на 28 септември в двора на училището в кв. „Горни Воден“, чиято сграда е построена през 1906 г.

Там ще бъде отбелязана 100-годишнината от заселването на бежанци от Беломорска Тракия и Егейска Македония в селището, днес квартал на Асеновград. Горни Воден е и едно от малкото селища в страната, чието гръцко население през 1924 г. се изселило напълно.

Изложбата „За свободна и обединена България“ на хасковския музей бе подготвена по повод 150 години от рождението на войводата Таню Николов.

Фотоси и документи разказват за видния деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Тракия, войвода на Вътрешната македоно-одринска и Вътрешната тракийска революционна организация, участник във войните за национално обединение.

Събитието в кв. „Горни Воден“ е част от програмата на започналите Есенни празници на изкуствата, организирани от община Асеновград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button