Хасково

Епидемиологичната обстановка в областта спокойна

Image Няма повишена заболеваемост от остри респираторни заболявания в областта, съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция в Хасково. От 1 ноември инспекцията ежеседмично получава данни за заболелите от личните лекари, но към момента болните са в рамките на нормалните стойности за сезона.

Пикът на заболели се очаква както обикновено в края на януари и началото на февруари. Затова сега е най-подходящият момент за поставяне на противогрипни ваксини, коментира днес началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“д-р Светлана Узунова. Те се препоръчват най-вече на възрастните хора, децата и страдащите от хронични заболявания.

24 са случаите на вирусен хепатит в региона за миналия месец, 20 от които Хепатит А. Най-много – 12 са в Димитровград.  Три от заболелите бяха деца, посещаващи ОДЗ „Лилия“ в квартал „Изгрев“. Там са взети всички необходими мерки за ограничаване разпространението на болестта.

В рамките на нормалното се движат и останалите заболявания през октомври – случаите на бактериален менингит са 7, а на вирусен – 2. 24 са заболелите от варицела, 58 са ентероколитите, от салмонелоза са заболели 4-ма, а от скарлатина – 2-ма души.

С наближаването на коледните празници зачестяват случаите на трихинелоза в страната – предупреди д-р Узунова. Болестта се причинява при консумация на заразено месо от домашни или диви животни. Въпреки че от 2000 година досега в Хасковска област няма заболели, от здравната инспекция предупреждават хората да бъдат изключително внимателни при обработката на месото, което задължително трябва да премине ветеринарен контрол.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button