Любопитно

Сдружение от Хлябово показва културата на келтите

Международен фестивал „Духът на Келтите 2024“ организира сдружение „Историческо наследство“ в тополовградското село Хлябово.

Събитието ще се проведе на 26 септември в Бургас. В него ще участват и любители на историята от Бургас, Ямбол, Пловдив и Румъния. Те ще представят облеклото, въоръжението и бита на траките (4 в. пр.н.е. – 1 в.пр.н.е.) и германските племена (2-3 век. н.е.), традиционни шотландски и ирландски игри, провеждани по келтските фестивали в целия свят, военни възстановки.

Румънското сдружение „Келтска Трансилвания“ от град Беклян ще представи облеклото, въоръжението и занаятите на келтите.

Келтска работилница ще предлага на посетителите изработване на глинени медальони, оцветяване на дървени амулети и рисуване на традиционни келтски символи.

Келтите са сред най-древните паневропейски цивилизации, а келтските обичаи и божества имат съществено влияние върху ранното християнство, обясняват историците. През 5-3 век пр. н.е. те са непобедими: окупират голяма част от Европа на север от Алпите, а през 3 век пр. н.е. тръгват и на юг.

Около 281 г. пр. н.е. стигат земите на днешна България и основават царство, наречено Тиле, а след това продължават похода си, влизат в земите на днешна Турция и Анадола, основават най-южното Келтско царство, наречено Галатия.
Днес много жители на Ирландия, Уелс, Шотландия и Бретан (Франция) говорят на келтски диалекти.

Сдружение „Келтско Наследство” в Хлябово е учредено и регистрирано през април 2009 г. Основната му цел е популяризиране на келтски традиции, кухня и музика, възстановка на келтски празници за местното население и за туристи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button