Любопитно

Пелевунска трахана ще приготвят пред НДК в София

Пелевунска трахана ще приготвят в парка пред НДК в столицата по време на фермерски фестивал на 29 септември.

Ястието ще забърка Теменужка Матева, ревностна пазителка на рецептата на траханата, произведена в нейната работилница в ивайловградското село Пелевун.

Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре.

Траханата на Теменужка Матева се прави с био-суровини – брашно и булгур от лимец и квас, който се „захваща“ от различни растения, събрани в района на село Пелевун. В миналото всяко семейство е приготвяло трахана, с което си осигурявало вкусна храна, леснa за приготвяне.

През август Пелевун бе домакин на първия Празник на траханата, припомня Haskovo.info. А траханата на Теменужка Матева е показвана и на кулинарно изложение в Торино, Италия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button