Любопитно

Осветиха нова музейна зала в Свиленград

Освещаване на новата музейна зала и откриване на богата етнографска изложба организира Исторически музей – Свиленград, съобщават от общината.

Изложбата, наречена „Родна Левка в шевици, цветя и птици“, е дело на родената там Златка Анастасова. Тя е събрала празнични и ежедневни мъжки и женски дрехи, кърпи, възглавници, покривки, накити, различни битови предмети от традиционната покъщнина.

Платовете са вълнени, памучни и копринени, майсторски изтъкани, боядисани и избродирани от жените в сакарското село. Копринените тъкани са от домашно точена коприна от пашкули. Изложени са и характерни само за Левка мотиви от шевица в уникален розов цвят, постиган с растителни бои от цветя.
Експонатите са от края на 19 и първата половина на 20 век. Всеки предмет е автентичен, датиран и описан с името на левченката, която го е изработила или предала. Авторката Златка Анастасова сподели пред публиката, че се възхищава на огромния труд, усет за красота и майсторство на старите жителки на селото и се стреми да запази техните творения за следващите поколения. Представени са и рисунки на цветя и птици от този район.

МузейРитуалът по освещаването на новата зала извърши архиерейският наместник отец Константин. Той подари на директора Елена Митева Евангелие за деца за образователните програми в музея.

Допълнителната музейна площ е от 180 кв. м с достъп за хора с увреждания. Оборудвана е с 20 стенни витрини, 2 стъклени витрини за монети, 3 витрини без стъкла, щанд-витрина, проекторен екран, столове, бюра и др. Сред гостите на събитието бе кметът на общината арх. Анастас Карчев, който пожела в новата зала да бъде представено уникалното етнографско богатство от всички свиленградски села. Той заяви, че общината се е заела да развие като туристическа дестинация района на Сакар планина и маршрута от Свиленград до Маточина след завършването на пътния ремонт дотам.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button