Хасково

Конете – с идентификация, кучетата – с чипове

Кон, илюстрацияПри регистрацията на превозни средства с животинска тяга вече ще се изисква съответното животно да бъде идентифицирано и да разполага с ветеринарномедицински паспорт. Промяната в наредбата за Обществения ред при използване на пътни превозни средства в Община Хасково ще бъде гласувана на заседание на местния парламент следващата седмица.

На практика това означава, че каруците няма да могат да бъдат регистрирани ако конете нямат паспорти. Мотивите на вносителя – кметът Георги Иванов са, че напоследък са зачестили случаите на безстопанствени животни, които след залавянето им не могат да бъдат идентифицирани и така на практика не може да се потърси отговорност от собствениците им.

С друга докладна записка кметът предлага и промени в Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета в Хасково. В нея ще бъде заложен текст от Закона за ветеринарномедицинската дейност, според който домашните кучета трябва да имат микрочипове.

Така след промяната регистрацията на домашно куче ще бъде възможна единствено ако животното има поставен чип. Това става при ветеринар, а целта е кучето да може да бъде идентифицирано. В чипа фигурира номер от класификатор, който дава пълна информация за животното и собственика му.

Поставянето на микрочип струва 25 лева, прави се чрез инжектиране и не е опасно за кучето, успокояват ветеринарните лекари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.11.2012 13:25 13:25

Ами закона за защита на личните данни,къде си тръгнал Узунжовецооо,къде?

Back to top button