Хасково

Хасковска област в негативен списък за социално – икономическо развитие

Хасково, илюстрацияХасковска област  фигурира в списък на региони с категорично лошо социално- икономическо състояние. В класацията са също Велико Търново, Сливен, Ямбол и още 4 области.

Констатациите са на Института по пазарна икономика, който огласи своето изследване на тема „Регионални профили: показатели за развитие 2012“. Анализът представя социално- икономическото състояние и развитие на областите въз основа на 57 индикатора.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Хасково е на сравнително ниски нива в страната, като сравнен със столицата е вече 4 пъти по-малък. През годините заетостта традиционно се движи около средната за страната, но през 2011 г. се наблюдава изключително сериозен спад, като коефициентът на заетост сред работната сила спада под 40%. Това намаляване на заетостта е безпрецедентно за страната в рамките на една година, твърди изследователският екип. Загубата на работни места води и до висока безработица, която достига близо 16%.

Въпреки негативните тенденции, доходите в областта все още се запазват на нива около средните за страната. През последните 2-3 години се наблюдава ръст на броя на малките предприятия, което открива възможности за заетост и развитие в дългосрочен план. Сериозен проблем за местната икономика обаче е големият спад в строителството през последните години, тъй като той повлича и други свързани сектори. Усеща се и липсата на подготвени кадри, което създава проблеми на работещите фирми.

Към края на 2011 г. изплатените европейски средства на общини от областта по оперативните програми са малко над 17 млн. евро, което е под средното за страната, се казва още в проучването.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.11.2012 17:50 17:50

Това не е вярно! Вижте как се строи! Часовникова кула, например. Или новата къща на зам.кмета М.Ангелов в кв.Куба. Построи се и един голям хотел на Кърджалийска. Но най-доброто е че се построи мото-писта. Така се постигна огромна заетост на хасковлий. Даже имаме излишък на обекти. Затова ни помагат фирми от цяла България. Ремонтът на Общината го прави Енемона, а охраната е на някаква разградска фирма. Ремонтът на училищата пък ги прави някаква фирма от едно благоевградско село. Камбанарията я строи една фирма от Търговище, а топлоцентралата я разруши една друга фирма от незнам си къде.

Анонимен
Анонимен
16.11.2012 10:33 10:33

Да ви го начукам на кмета ви,че и на снахицата му че и на женицата му,че и на дсичките около него и на шофьора му и на любовницата му…

Back to top button