Водещи новиниРегион

Свиленград празнува 112 г. от освобождението си

112 години от освобождението си празнува днес Свиленград.

Празничният 5 октомври започва в 8:30 часа с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица“.

Поклонението на връх Шейновец с панихида пред паметника-костница на загиналите за освобождението на Свиленград ще е от 10:00 часа. Тръгването на осигурения от общината транспорт е в 9:00 часа от площад „Пети октомври“.

Кулминацията на празника ще е откриването на паметник на войводата Димитър Маджаров в Градския парк от 11:30 часа.

Монументът е висок 3 метра. Бюстът на войводата е излят от бронз. Негов автор е скулпторът Дишко Дишков.

Идеята, създаването и финансирането на паметника са изцяло на Георги Манолов – кмет на община Свиленград от 2004 до 2019 година. Манолов е потомък на тракийски бежанци от Беломорска Тракия.

След Междусъюзническата война Свиленград и околните села приютяват хиляди български бежанци, прокудени от Източна и Западна Тракия. Те съставят 80% от населението на общината.

Тракийци предават от поколение на поколение спомена за героизма на войводата Димитър Маджаров, който с малката си чета, наречена от бежанците „спасителната чета“, заедно с войводата Руси Славов успяват да спасят от нападенията на турска войска и башибозук близо 20 000 тракийски бежанци и да ги преведат през река Арда на територията на България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button