Любопитно

Харманлийският музей подреди традиционни престилки

Изложба „Изтъкано минало“ е открита в Историческия музей в Харманли.

Повод е есенният панаир „Карабаа“, който се провежда ежегодно в града.

Експозицията показва традиционни престилки от Харманлийско – основна част от женската носия. Някога са тъкани във всеки дом, от всяка жена.

Някои от представените престилки са с богато разнообразие на орнаменти и цветови съчетания. Има тъкани на домашен стан, бродирани, фъкани, с апликации, с дантела и др. Формата, размерите и украсата са разнообразни.
В миналото орнаментите и багрите са имали свои скрити послания. Мотивите, които се използват, са вдъхновени от селския бит, многообразието на природата. Престилките са се носели, за да осигурят плодовитост на жените, плодородие на полето, здраве на децата в семейството, обясняват музейните специалисти.

Традиционна престилка от харманлийско притежава и Националният етнографски музей в София, за което Haskovo.info писа. Тя е изработена в село Богомил от Рада Генева, родена през 1896 г. и доживяла до достолепната 90-годишна възраст. Ушита е от домашно тъкан плат от чиста вълна, украсена е с купешка дантела и бродирани орнаменти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button