Водещи новиниРегион

Властта облетя граничната ограда с хеликоптер

Оглед на оградата на българо-турската граница с хеликоптер направиха служебният премиер Димитър Главчев заедно с министъра на отбраната Атанас Запрянов, вътрешния министър Атанас Илков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на „Гранична полиция“ Антон Златанов, съобщават от министерски съвет.

Проверката им не е констатирала компрометирани участъци в района на Лесово. Ремонтни екипи ежедневно обхождат оградата и където е необходимо, реагират незабавно, като включително подсилват конкретните участъци, допълват от правителствената пресслужба.

Главчев и министрите са се уверили в предимствата на работещата интегрирана система за видеонаблюдение. За частта от границата, където все още няма такава система, се очаква до 10 дни да бъде сключен договор с изпълнител за нейното изграждане.

ОградаОт началото на годината граничните полицаи са предотвратили над 44 000 опита на мигранти да влязат незаконно в страната. Най-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен натиск.

След взетите мерки натискът е намалял със 71% в сравнение със същия период на 2023 г. Общо 2 062 души са задържани от българските гранични власти при нелегално влизане в България. От тях най-много са гражданите на Сирия, Афганистан и Ирак.

При опит за незаконно преминаване на изход от страната са задържани 2 723 граждани на трети страни, което е увеличение на задържаните с 35% спрямо същия период на 2023 г. Във вътрешността са задържани с 67% по-малко мигранти в резултат на предприетите мерки.

Всички интегрирани системи за наблюдение в ГДГП към момента се поддържат с европейски средства, от които са усвоени повече от 11 000 000 лева.

ОградаПредстои изграждане на 2 нови системи в началото на 2025 г. – едната с вече осигурено европейско финансиране, втората система за наблюдение е с осигурени бюджетни средства. И двете нови системи ще покрият необорудваните участъци по българо-турската граница. Осигурени са необходимите технически и мобилни системи за наблюдение. Закупени са автомобили за извършване на граничен контрол, за които са усвоени 27 000 000 лева.

Няма недокомплект в „Гранична полиция“. За допълнително отпуснатите 1 264 щатни бройки в момента са обявени 8 конкурса за назначаване на държавна служба в МВР за 400 вакантни длъжности. За конкурсите са подадени общо 2 477 комплекта документи.

За обезпечаване поддръжката на Инженерното възпрепятстващо съоръжение, прилежащия път, интегрираните системи за наблюдение е заявено необходимо финансиране в размер на 47 705 000 лева. Необходимо е допълнително финансиране в размер на най-малко 60 000 000 за поддръжка на интегрираните системи, нови ръчни и мобилни термовизионни уреди за наблюдение, 15 нови мобилни системи за наблюдение, оборудвани с технически средства от ново поколение, както и за безпилотни летателни апарати, допълват от МС.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button