Водещи новиниРегион

Обезопасиха електрически стълбове в близост до египетски лешояди

Eкип на Електроразпределение Юг изолира 11 критично опасни стълба от електропреносната мрежа, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Те са представлявали риск за новосформирано струпване на египетски лешояди в община Симеоновград.

Благодарение на сателитното проследяване посредством GPS предаватели, екипът на БДЗП е преброил 9 птици от различни възрасти.

Световнозастрашените египетски лешояди обитават обширно пасище, използвано от крави и биволи. През пасището преминава електропровод от средно напрежение, който е опасен за птиците. При обход на електропровода екипът природозащитници е установил загинали от токов удар бели щъркели и гарвани.

След сигнал към Електроразпределение Юг техниците са обезопасили стълбовете, за да се предотвратят бъдещи инциденти с птици на това място и да се гарантира оцеляването на групата египетски лешояди.

У нас гнездят едва 35 двойки от световнозастрашения вид и БДЗП съвместно с редица партньори от години работи за неговото опазване в България и по целия миграционен път до Африка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button