Хасково

Общински фонд да подпомага бездетни семейства предлагат от ВМРО-БНД

Image Да бъде създаден Общински фонд с бюджет от 30 000 лева за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми предлагат от ВМРО – БНД. Предложението ще бъде внесено като докладна записка на следващата сесия на Общинския съвет от името на партия „Българе“.

Тази сума за община като Хасково не е висока, смята председателят на местната структура Недялка Иванова. Тя посочи, че в 15 други общини в страната тази програма вече работи и например по-малка община като Разград е отпуснала 50 000 лева.

Идеята е фондът да подпомага финансово изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодието на семейства. Основен проблем в България е липсата на профилактика, смята  Мария Стирянова, член на УС на Сдружение „Зачатие“, които са инициатори на предложението. Тя посочи, че 5 % от двойките, засегнати от стерилитет, се нуждаят процедура „ин витро“. На някои са необходими суми като 500 лева за изследвания, допълни Стирянова.

В община Хасково проблемът засяга 15 % от населението в репродуктивна възраст или 10-15 хиляди души. Над 200 пък са били двойките, дошли да се консултират с водещи специалисти в  Деня на репродуктивното здраве, провел се в Хасково през юни.

Да не са финансирани от Националния Фонд за асистирана репродукция, да имат постоянен адрес в общината през последните 3 години, да са здравноосигурени, да имат пълна медицинска документация, да не са криминалнопроявени – това са част от условията, които ще залегнат в  Правилника за работата на общинския фонд. Размерът на отпуснатите средства ще зависи от конкретния случай.    

Програмата вече дава своите резултати – тя работи от две години и за това време благодарение на нея са се родили 6 деца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.11.2012 14:40 14:40

Тия това го говорят от преди миналите избори. Да го бяха направили досега.

Анонимен
Анонимен
21.11.2012 15:52 15:52

Браво!

mona
mona
21.11.2012 16:44 16:44

Като не могат да имат собствени деца, да си осиновят! да си родител не означава да си родиш дете, а да ОТГЛЕДАШ! Толкова много изоставени деца по домовете живеят в мизерия, за тях трябва да се отделят пари.

Симона
Симона
22.11.2012 11:54 11:54

Хубаво е, че не само в големите градове има такива инициативи. Аз също съм от малко градче и ако не беше помощта от Сдружение Зачатие нямаше да имам бебе сега. Затова винаги ще съм благодарна на тези момичета от Зачатие, че сбъднаха най-съкровената ми мечта. Дано и в Хасково заработи тази програма!

Хасковлия
Хасковлия
22.11.2012 16:53 16:53

mona, кой изоставя децата си- предимно циганите. Мерси, не искам да гледам такова дете, при положение, че мога да имам свое.
Защо има толкова много изоставени деца?! Така ще е докато деца раждат деца (отново за циганите говоря).
Ти имаш ли деца?
Такова ли ще е мнението ти, ако член на твоето семейство има репродуктивен проблем?
Когато Ви дойде до четирибуквието на такива като Вас веднага сменяте позицията, аман от многознайковци.

Back to top button