Водещи новиниХасково

1 092 нарушения по хасковските пътища, стартира нова акция на КАТ

През изминалата седмица са станали 16 катастрофи със 7 ранени

1 092 нарушения са установени през изминалата седмица на територията на Хасковска област, съобщават от Пътна полиция.

Съставени са 242 акта и 826 фиша. Електронните фишове за превишена скорост са 858.

Пътните полицаи са извършили 614 проби за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Катастрофите са 16, при които са ранени 7 души. 9 от произшествията са с материални щети.

Причините за настъпването на пътните инциденти са най-често движение с превишена и несъобразена скорост, неправоспособност, неправилни маневри, отнемане на предимство на пешеходец, нарушения на пешеходците.

Продължава тенденцията тежките ПТП да стават най-често в близост до населените места, в които живеят виновните водачи, по пътища, по които те се движат най-често. Предпоставка за произшествията с единични МПС, при които те катастрофират самостоятелно, без участието на други превозни средства е отклоняване вниманието на водача, за което допринасят високите температури и настъпващата преумора.

Многото загинали и тежко ранени се дължи и на недостатъчната ползваемост на предпазните колани, особено от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превозване на деца и защитни каски от мотоциклетисти и мотопедисти.

„За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия в ОДМВР Хасково е създадена организация и се осъществява ежедневен контрол над неправоспособните и употребили алкохол и дрога водачи и демонстративно присъствие на униформени служители в участъците с повишена конфликтност и потенциално опасни за възникване на произшествия“, коментира началникът на Пътна полиция – Хасково Димо Чобанов.

Акцентира се и върху спазване на въведените ограничения в районите на учебните заведения и се следи за използването на обезопасителни колани и системи за превозване на деца. Ежеседмично се провеждат и специализирани полицейски операции и в малките населени места със засилен контрол над водачите.

От 15 до 20 октомври ще стартира акция за контрол над водачите на мотоциклети, мотопеди, велосипедисти и индивидуални електрически превозни средства. Ще се следи за правоспособността на водачите, за превозване на пътници без защитни каски, за светлоотразители и светлоотразяващи елементи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.10.2024 17:27 17:27

Каквит и акции да има, някои шофьори няма да се опряват никога

Анонимен
Анонимен
14.10.2024 20:45 20:45

Да се извършва и засилен контрол по пътя от Руската гимназия до езерото на Кенана .Всяка вечер се провеждат гонки ,които са опасни за преминаващите към парка и живеещите

Back to top button