Хасково

Пазарът на земя се раздвижи. Земеделци: Настана бъркотия

ЗемяПазарът на земеделски земи в Хасково се раздвижва. Фондове и крупни арендатори все повече проявяват интерес към парцели в областта.

„Това се дължи на цените на земите, които на фона на националния пазар, са приемливи за търсещите“, коментира за Haskovo.info Мирослава Сакалийска, която е собственик на агенция за недвижими имоти.

Земя

Мирослава Сакалийска

В областта цената на земята тръгва от 150 лева за декар и достига 500. Има и изключения, когато декарът достига 1000 лева. Факторите, които определят стойността на земята са три – категорията, възможността за поливане и големината на блока, коментира Сакалийска. По думите й най-апетитни са големите парчета земя над 10 000 дка.

Според земеделските производители Тенчо Тенчев и Димитър Желязков обаче често фондовете и крупните арендатори създават бъркотия на пазара на земеделска земя. Причината е, че е отпаднало правилото собствениците на земя да я предлагат за продан първо на тези, които я обработват и след това на трети лица.

Земя

Тенчо Тенчев

„Сега всеки продава на когото си иска и става един хаос. Ние правим планове, засаждаме земя, обработваме я и в един момент идва новия собственик и казва искам си земята“, обясни Тенчо Тенчев.

Според брокера Виолета Атанасова тези проблеми се дължат на факта, че фондовете предлагат по-добра цена на собствениците. Разликата в предлаганата стойност от земеделци и фондове идва от там, че в обществото съществуват погрешни схващания за факторите, които определят цената на земята.

„Има хора, които смятат, че щом парцелът им е покрай пътя, значи и цената му трябва да е по-висока, а въобще не се интересуват от това колко е плодородна“, коментира Димитър Желязков.

ВидеоВижте повече във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
наблюдател
наблюдател
30.11.2012 11:22 11:22

Как може най големите мушеници да са критерии за земезелски производители.

Правописец
Правописец
30.11.2012 19:47 19:47

Ами , ако беше завършил поне 3ти клас , нямаше да ти толкова трудно да разбереш.Не си научил правописа , нито си научил и словореда , ако изобщо знаеш какво е това.

edin
edin
01.12.2012 19:09 19:09

Abe, p..jo mo6enici sa takiva kato teb deto sedqt i komentirat horata deto si vadqt hlqba s trud i deto sedqt pred vsi4ki s imenata i licata si ti 6to ne si napisa imeti mi6ok………….

Неправописец
Неправописец
02.12.2012 9:12 9:12

Правописец,май ти не можеш да разбереш да какво иде реч.Не е въпросът до правописа.

Back to top button