Хасково

11-годишна с аборт, малолетните бременни все по-малко

Зара Костадинова11-годишно дете от хасковско село е направило аборт по решение на родителите си в тукашното АГО. Момичето забременяло веднага след половото си съзряване. Пред социалните работници то обяснило, че има връзка с мъж, каза пред Haskovo.info началникът на отдел „Закрила на детето“ Зара Костадинова.

Решението за аборта е взето от родителите, съгласувано със социалните работници, които са насочили семейството към работа с психолог. На тази възраст децата едва ли осъзнават колко сериозна стъпка е бременността и затова има нужда от разяснение, каза Костадинова.

Все пак статистиката за малолетните и непълнолетните майки в региона показва, че за една година броят им е намалял почти наполовина. През 2012-та те са били 112, докато сега са 64. 36 от тях са в община Хасково, а останалите – в другите общини от областта.

Една от причините за намаляването на броя на тези случаи вероятно са няколкото осъдени бащи миналата година, предполагат от „Социално подпомагане“. В същото време забременяването на деца се дължи най-вече на ниската култура и сексуална грамотност. Нужно е да има повече неправителствени организации, които да се занимават с ограмотяването на хората от малцинствата, категорични са социалните работници.

Видео Вижте още във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button