Хасково

Номинирани в 6 категории се борят за годишните награди на Областна администрация

Годишните награди за принос в развитието на област Хасково ще бъдат раздадени на 20 декември. За първи път ще бъдат връчени 6 отличия в категориите спорт, култура, общество, бизнес, община до 15 000 жители и община над 15 000 жители.

СПОРТ
НоминиранитеДве са номинациите в категорията спорт. Първата е на старши треньорът и създател на Клуб по аеробика „Виолена“ Теменуга Илиева. През май клубът взе отличия на световното първенство, което е най-голямото постижение на местен спортен клуб през годината и първи титли на България от световно първенство. Тогава Тихомир Баротев взе златото в индивидуалната дисциплина при 14-годишните, а с партньорката му Димана Николова спечели бронзов медал.

Втората номинция е за Ростислав Петков – №1 в света на силов трибой. След вицешампионската титла от миналогодишното световно първенство по Силов трибой, тази година той стана световен шампион за мъже до 74 кг. на провелото се през октомври състезание в Аguadilla, Пуерто Рико. Петков е и първият състезател в историята на българския силов трибой, поставил световен рекорд за мъже.

КУЛТУРА
НоминиранитеВ категория култура номинациите са три. Първата е на композиторът и дългогодишен диригент на Симфоничен оркестър Хасково Красимир Захариев, който има заслуга през 2012-та за световната премиера на два концерта за пиано от Йозеф Хайдн и Хофмайстер. Втората номинация е за Фолклорна група от с. Жълти бряг при НЧ „Съзнание 1980“, община Стамболово, намерила място сред 28-те живи човешки съкровища в страната, селектирани от БАН тази година, с проект „Изворните песни и танци на Тракия – наше богатство, гордост и грижа“.

В тази категория се състезава и Фестивал HASKOVO JAZZ , чийто създател и несменяем организатор на джаз фестивала в Хасково е Димитър Русев. През изминалите 15 години форумът се наложи като една от авторитетните национални джаз сцени с международно участие.

ОБЩЕСТВО

НоминиранитеОбластният съвет на БЧК в Хасково с директор Минка Мечеринкова е първият номиниран в категория Общество. През тази година той успя да се справи с трудната задача по организиране, събиране и разпределяне на помощи по време на голямото бедствие в село Бисер, както и с други кризисни ситуации.

В тази категория се състезава и ИНЕР УИЛ КЛУБ Димитровград, който подпомага ежегодно Дневен център за деца с увреждания в Димитровград и работи за каузата „Дом за всяко дете“.

Третият номиниран е Цвета Маркова, посветила своя рожден ден в подкрепа пострадалите от наводнението в с. Бисер и предоставила над 6000 лв. за възстановяване на щетите в селото.

БИЗНЕС

В категория бизнес за наградата се борят три фирми, постигнали най-високи резултати през годината. Това са „Клас 95“, „Ареа“ ООД, „Неохим“ АД, Димитровград.

ОБЩИНИ

НоминиранитеОбщините са разделени на две категории като определящ при тях ще бъде критерият за най-сериозен и значим проект.

В първата категория за община с население до 15 хил. души попадат Минерални бани, Симеоновград, Стамболово, Маджарово, Ивайловград, Тополовград и Любимец. Във втората с население над 15 хил. души се състезават Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли.

Носителите на годишните награди ще бъдат излъчени от специално жури. Значение ще има обаче и мнението на хората. От днес на сайта на областна администрация Хасково всеки ще може да гласува за избраните в различните категории.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button