Хасково

Глобиха строители на магистралата заради неплатени заплати

МагистралаС 5 акта, всеки за над 4 000 лева, са санкционирани строителни фирми, които отговарят за изграждането на автомагистрала „Марица“ заради забавени заплати. Фирмите-нарушители, които не са местни, са забавили възнагражденията на работниците повече от 1 месец, съобщи днес главният инспектор към Инспекцията по труда в Хасково Красимира Стоянова.

Haskovo.info припомня, че преди по-малко от два месеца строителите на магистралата излязоха на протест, тъй като не са получавали парите си от изпълнителя на обекта. Десетки подизпълнители заявиха, че имат да получават милиони за работата си и затова не могат да плащат заплати.

Общо 28 акта са отнесли работодатели от Хасковска област за констатирани нарушения през ноември. Неспазване на работното време, полагане на извънреден труд и неосигуряване на безопасни условия на труд, са сред най-често срещаните нарушения на законодателството.

През миналия месец инспекторите са извършили 179 проверки по фирми и предприятия в областта. Констатирани са общо 514 нарушения. Средно на проверка се падат по 3 нарушения,  което е малко, коментира Стоянова. Една от причините за това била, че много от служителите са в отпуск. През почивните дни по празниците има дежурни инспектори, но до момента не са постъпили сигнали за нарушения.

От началото на годината до днес трудовите зполопуки в региона са 12, 6 от тях са завършили с фатален край. През миналата година инцидентите на работното място са били 14.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.12.2012 18:07 18:07

Ми така е – който си позволява да протестира, после ще го глобяват! А така наречения холдинг дали ще отнесе глоби затова, че не плаща въпреки цче получава пари от държавата? Риторичен въпрос, разбира се! Горките ние в каква държава живеем?!

Back to top button