Регион

Проучват златни находища край Минерални бани

Минерални баниРазрешение за проучване на златни залежи в района на Минерални бани получи „България Алфа“ ЕАД. Площта „Звезда“, която ще бъде разработвана, се простира и на територията на общините Хасково, Черноочене и Първомай. Срокът на концесията е 3 години, гласи правителственото решение.

Теренът за проучване на подземните богатства е в близост до рудник „Чала“, където „Горубсо“ АД-Кърджали през 1999 г организира собствен добив на злато. Експлоатацията започва, след като става ясно, че 1 тон от златоносната руда съдържа 3 грама от скъпоценния метал.

За още по-голямо съдържание на злато в района – 14 грама в 1 тон- казва известният минен специалист Вълко Гергелчев, доктор на геоложките науки, автор на повече от 120 научни труда. Според него един от подземните пластове съдържа до 100 грама на тон.
Край Минерални бани е бил най-големият златодобивен район на траките, твърди археологът доц. Красимир Лещаков, който проучи планинския рид Аида.

От 1987 г България има Национална програма за проучване на златните находища, разработена от тогавашния Научноизследователски институт по полезни изкопаеми . Изпълнението и тръгва с добър старт, по-нататък обаче тази програма е изцяло е изоставена поради настъпилите политически промени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button