Регион

Изкуствени гнезда за щъркели в Корен и Караманци

Гнезда, архивИзкуствени гнезда за щъркели в селата Корен и Караманци монтираха екипи на електроразпределителното дружество. Целта е, след като  птиците  се завърнат от юг,  да бъдат  предпазени от опасния допир с електрическите проводници.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от  дългокраките птици  за разполагане на техните гнезда. В доста  случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които се отразяват фатално на птиците, а освен това  причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците, обясняват специалистите. По този начин не само се  опазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Инициативата  за монтиране на платформите е съгласувана с регионалната екоинспекция и се изпълнява в  сътрудничество с природозащитни  сдружения.

Междувременно влезе в  действие забраната за изграждане на вятърни генератори в географската област Източни Родопи, след като България започна да прилага Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници.. В зоните от екологичната мрежа Натура 2000 се забранява и изграждането на соларни паркове. Целта е да се опазват грабливи и водолюбиви птици. Забранява се също и изграждането на водноелектрически централи в зони, важни за опазването на застрашени видове риби.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button