Хасково

Гласуваха закриването на Кожния диспансер, чакат становище на МЗ

СесияОбщинският съвет прекратява дейността на „Центъра за кожно-венерически заболявания“ в Хасково. Решението бе взето на извънредно заседание с 27 гласа „за“, 9 „против“ и 3 „въздържали се“.

Вносител на предложението бе председателят на общинския съвет Иван Иванов. Причината е, че диспансерът не може да сключи договор със здравната каса за тази година и поради неналично финансиране преустановява лечебната дейност за неопределен период. За 9-месечието на миналата година диспансерът е натрупал загуба от 35 700 лева, задълженията към доставчици са 90 800 лева, а към персонала – 19 600 лв.

СесияПротив гласуваха съветниците от ГЕРБ. Това е единственото лечебно заведение в областта за кожни и венерически заболявания и закриването му би довело до вакуум и невъзможността на пациентите да получат здравни услуги, заяви Грета Иванова. От името на съветниците от ГЕРБ тя предложи заведението да представи в едномесечен срок антикризисен план и варианти за осигуряване на здравни услуги при евентуалното му закриване, както и общината да отпусне на диспансера безлихвен заем от 50 000 лева. И двете предложения обаче бяха отхвърлени.

От трибуната кметът Георги Иванов попита съветниците от ГЕРБ защо диспансерът да не премине под управлението на многопрофилната болница, която по думите му е добре финансирана. Но не ви отърва, защото там няма печалба, няма какво да се дели, заяви градоначалникът. Той каза още, че на среща с него през февруари миналата година ръководството на МБАЛ-Хасково е поискало Кожно-венерическият и Белодробният диспансери, които са губещи, да минат към болницата, но този интерес се изчерпал. Закриването на диспансера е крайна мярка, но здравеопазването е държавна политика, а не приоритет на общината, категоричен бе Георги Иванов.

Миналата година вие сте поискали среща с ръководството на МБАЛ, но въобще не е станало дума за онкодиспансера. Отношенията между кожно-венерическия диспансер и МБАЛ могат да се уредят до 2 месеца и болницата да изземе тези функции, но това трябва да стане с решение на Министерския съвет.  Ръководството на болницата е декларирарало, че ако има такова желание от страна на ръководството на диспансера, това може да стане, заяви в отговор Антон Иванов от ГЕРБ. По думите му обаче такава среща била отказвана от управителя на диспансера д-р Млъзев.

СесияНашето решение не значи нищо без решението на здравния министър. От миналото лято обсъждаме съдбата на диспансера и досега никой не е направил нищо, нито пък имаме становище, обобщи председателят на Общинския съвет Иван Иванов. Пред Haskovo.info той коментира, че за да бъде закрит центъра, освен решението на Общинския съвет като собственик, е нужно и Министерството на здравеопазването да вземе подобно решение.

Съветниците в Хасково днес дадоха и съгласие общината да кандидатства по схема за безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда“ с проект за реконструкция и благоустрояване на публични пространства. Става въпрос за направа на нови настилки, монтиране на ново енергоспестяващо осветление, озеленяване на паркове, площадки за игра и др.

След края на днешното заседание настроението бе повдигнато от четиримата именници – председателят на ОБС Иван Иванов, Иван Иванов от ДСБ, Иван Станчев от БСП и Иван Панайотов от ГЕРБ, които почерпиха за празника с голяма торта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ХАСКОВЛИЯ
ХАСКОВЛИЯ
07.01.2013 17:00 17:00

100 ЦИРЕЯ ДА ИЗЛЯЗАТ НА КМЕТА И НЕГОВИТЕ ХОРА, КРАСТА ДА ГИ ХВАНИ ,ОТ КОКОШИ ТРАНОВЕ И МУЛУСКИ ДА НЕ СЕ ОТЪРВАТ !!! ДА ВИДИМ КЪДЕ ЩЕ ТЪРСЯТ ЛЯК…

шелепберг
шелепберг
08.01.2013 9:34 9:34

Вчера беше извършена гавра с всички данъкоплатци относно закриването на кожното отделение в Хасково.
Общинският съвет т.нар. МОЗЪК се изгаври с всички нас
и реши да закрие центъра по предложени на една МИНЕТЧИЙКА.СУЛТАНА строи хората си и те гласуваха т.е му направиха СВИРКА.Сега като се разболее някой
ще ходи до Ески заара или Фелибе.Така трябва и да е
закриваме училища болници защото СУЛТАНА така иска.
Ще се строят Хотели вело боклучи часовници мостове.ЗАЩОТО СУЛТАНА ИВАНОВ взима комисионни.
Така е другари СУЛТАНСКИ ГРАД.След години пак го избере-халал да вие.

Анонимен
Анонимен
07.01.2013 21:47 21:47

otkasana darjava i otkasan grad.

Анонимен
Анонимен
07.01.2013 21:44 21:44

ei bolarovo dispansera . zakrite vsi4ko vav xaskovo daje i kmetstvoto.

BBB
BBB
07.01.2013 21:39 21:39

I KAKVO IMA DA DELI KMETA ?? PAK NE6TO 6TIAL DA DELI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BBB
BBB
07.01.2013 21:34 21:34

ZA6TO DA MINE KAM BOLNICATA ?? NA KOI NE MU OTARVA -KAKTO KAZVA KMETA???!! NA GERB LI >???CHE KAKVO PECHELIAT GERB ??? G-N IVANOV-VIE IMATE LI NIAKAKVA PREDSTAVA OT ZDRAVEOPAZVANE???????????

BBB
BBB
07.01.2013 20:55 20:55

GEORGI -BRAVO NA TEB !!!!!!!!!! SIGURNO SI SILNO DOKTOR4E !!!!!!!!!!!!!! DANO DA IGRAE6 I BASKETBOL

До Краста
До Краста
07.01.2013 20:41 20:41

Краста , слабo докторче си. Сигурно си управителя на Кожния Център в ликвидация .

BBB
BBB
07.01.2013 18:37 18:37

G-N KMETE !!! SLED KATO PRIORITETA VI NE E ZDRAVEOPAZVANETO-KOE E ???BASKETBOLA,MOJE BI???

КРАСТАТА
КРАСТАТА
07.01.2013 17:55 17:55

ИМУНИТЕТ И ЗАСТРАХОВКА НЯМА ЗА КОЖНИТЕ БОЛЕСТИ !!! И ХРАНАТА ИЗОБЩО НЕ ПОМАГА…

Съветник
Съветник
07.01.2013 17:35 17:35

Кмета яде доброкачествена сьомга И ДРУГИ морски деликатеси ,така че проблеми с кожата и сърцето няма.проклятието на кожния център няма да се сбъдне .ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ПРЕДСЕДАТЕЛА НА ОБс гр.Хасково!!!!!НАЗДРАВЕ!!!

ХАСКОВЛИЯ
ХАСКОВЛИЯ
08.01.2013 9:46 9:46

„ЗЮМБЮЛ АГА“ СЕ Е ПОЯВИЛ И СЕ Е НАМЪРДАЛ МЕЖДУ ЗЛАТКО МАРЧЕВ И ТЕЛЯТ ХАСАН?!?!?!?!?!?!?!?!?

А „ГЮЛ АГА“ ПРЕД НЕГО И КАК СЕ Е ИЗЛЕГНАЛ, КАТО НЯЙ-ГОЛЕМИЯ СЕЛЯНДУР. ХОРАТА ЩЕ КАЖАТ, ЧЕ ЯКО Е НАСМЪРКАН……….

Back to top button