Хасково

Хасково събира помощи за сирийски бежанци

БежанциКампания в помощ на бежанци от Сирия, дошли у нас, организира хасковската Агенция за европейска интеграция. В офиса си на бул. „Съединение“ 10 неправителствената организация събира мъжки, дамски и детски облекла, обувки, вещи от първа необходимост, играчки и книжки за деца.

Дареното ще бъде предоставено Любимец в края на месеца на подслонените в Транзитния център за бежанци в село Пъстрогор, община Свиленград, и в Центъра за временно настаняване на чужденци в Любимец, информира Розалина Гьобеклиева.
Партньор на асоциацията в благотворителната кампания е софийското Сдружение „Алианс за регионални и граждански инициативи“, което има филиал и в Хасково.

Издадена е и се разпространява информационна листовка, в която се казва, че броят на сирийски бежанци в съседни на страната държави надхвърли 407 000 души. Сирийските бежанци търсят закрила поради страх за живота си, те разделят с родния си дом, близки, приятели, и попадат във водовъртежа на неизвестното само с дрехи на гърба си, се подчертава в листовката.

Както Haskovo.info писа, Областният съвет на БЧК в Хасково заедно с партньори от Свиленград зарадва за празниците 70 деца на бежанци в Пъстрогор. Хасковският клуб „Юнеско“ организира благотворително театрално представление и със събраните средства закупи подаръци за децата на бежанците в Любимец. Със съдействието на клуб „Арабски съпруги“ Агенцията за Европейска интеграция тиражира книжки с приказки на арабски език.

По данни на гранична полиция през 2012 година са задържани 1886 незаконни емигранти. Една трета от тях са сирийци.

ВидеоВижте подробности във видео репортажа .

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аа
аа
09.01.2013 17:10 17:10

Вземете си ги направо в Хасково там поне няма да ви прави впечатление понеже града и без тва е пълен с паплач.В Свиленград определено се забелязват и дразнят и скоро ше стане някоя беля с тия ама да видим кога ще е

Back to top button