Хасково

Всеки учител с портфолио и 11-12% по-висока заплата

Иван ПанайотовЗаедно с новината, че учителските заплати се вдигат с 11-12% от Новата година, бе дадена гласност и на новите изисквания за учителите, които предвиждат от образователното министерство.

Преподавателите ще трябва да имат собствено портфолио. В него ще трябва да бъде събрана цялата информация за постиженията им. Така вече учителите ще трупат на едно място дипломи, сертификати и грамоти, получени през годините.

„Това се прави в много от професиите и ще даде възможност за самооценка на учителя, от какво се нуждае за подобряване на работата си и повишаване на квалификацията“, коментира пред Haskovo.info началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов.

Участията на учителите в педагогически проекти също трябва да бъдат записани в досието, както и материалите от оценяването на учениците. Портфолиото ще бъде оценявано, когато се обсъжда кариерното развитие на учителя. То ще е важно и при определянето на заплащането на педагога, в случай на допълнителна квалификация или когато служителят кандидатства за нова работа.

Порфолиото може да не съдържа само документация, а продукт – статии, информация за конференции, в които е участвал съответният преподавател, като и изяви на негови ученици, т.е. досието може да служи като доказателство какви качества притежава даден учител“, допълни Панайотов.

Портфолиото ще стане задължително след влизане в сила на новия закон за предучилищното и училищното образование.

ВидеоА мнението на преподавателите за образователната система вижте във видео репортажа за една учителка с 35-годишен стаж.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.01.2013 8:43 8:43

Е и ко?

Back to top button