Хасково

На Трифон Зарезан общинските съветници се учиха да гласуват

ГласуванетоС урок по гласуване започна днешната сесия на Общински съвет – Хасково. Причината за това е електронния вот с карти, който официално стартира от днес.

Картите са индивидуализирани, но не са свързани с гласуване от определено място. Когато влезем в режим на гласуване, устройството пред всеки съветник се задейства, картата се доближава, чува се лек сензорен звук, който дава сигнал, че може да дадете своя вот – „за“, „против“ и „въздържал се“, обясни председателят на местния парламент Иван Иванов.

Още не чул докрай обясненията, съветникът от „Българе“ Стефан Атанасов опита сам да разучи нововъведението и пробва да вкара картата в устройството за гласуване по начина, по който картите се поставят в постерминалите. „Картата не се пъха, г-н Атанасов“, обяви от трибуната Иван Иванов и даде старт на веселото гласуване.

Гласуването

Делян Делчев и Димо Стоянов

Минути след това, добили увереност в уменията си и желанието да го демонстрират, съветниците регистрираха и първото гласуване с чужда карта. Причина за това стана закъснението на съветникът от СДС Димо Стоянов. Той влезе в залата по време на гласуването на втора точка. Стоянов нито знаеше за какво иде реч в докладната, нито знаеше как да изрази вота си, тъй като пропусна инструктажа.

На помощ му се притече бившият председател на местния парламент Делян Делчев. С увереност той взе картата на Димо Стоянов, „идентифицира се“ и натисна „да“. „Така се прави“, отсече Делчев и със самочувствие предаде урока на закъснелия съветник.

Гласуването

Стефан Атанасов чете вестник

Четири точки по-късно, вече усвоил новия начин на гласуване, съветникът Стефан Атанасов се успокои и зачете любимия вестник. Той се унесе толкова, че забрави да даде своя вот. Наложи се председателят Иван Иванов да му напомни, че трябва с някой пръст да натисне бутон на устройството.

Най-голям интерес към възможностите на софтуера за гласуване прояви съветникът от ДСБ Иван Иванов. След няколко точни и важни въпроси към администратора на системата Иванов разбра, че електронния вот позволява през едно устройство да се подадат 40 гласа с различни карти.

Гласуването

И Мехмед Атаман се затрудни при гласуването

Можело да се гласува и с една карта през 40-те устройство, но софтуерът отчита само един глас, за да няма злоупотреби.

За да е сигурен в това, Иван Иванов няколко пъти гласува през едно и също устройство със своята карта и с тази на колежката си Живка Стефанова.

Сесията завърши със специален поздрав от председателя Иван Иванов към заместничката му Евгения Атанасова по повод раждането на дъщеричката й Даниела и към всички, които днес празнуват Трифон Зарезан.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
az
az
01.02.2013 16:36 16:36

Излишно, измамно, от нашите данъци. Толкова ли не могат да се преброят – една шепа хора. Гадове!

Анонимен
Анонимен
01.02.2013 23:04 23:04

ТРИФОН Е НА 14.02. ТАКА ЧЕ ГЛУПОСТИ НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ..

Анонимен
Анонимен
02.02.2013 18:13 18:13

МИЛИЦИЙЮНЕРА ОТ ГРЕНОБЪЛ МОЖ ЛИ ДА ЧЕТЕ ВА???

Back to top button