Хасково

Законодателството ни не е адекватно на интернет престъпленията

Катя ЧалъковаПредстоят промени в наказателния кодекс, които засягат престъпленията в интернет пространството. Нашето законодателство все още не е адекватно на реалните опасности за децата в глобалната мрежа, сред които най-голямата опасност са педофилите.

Това заяви на пресконференция народният представител Катя Чалъкова, която е член на парламентарната комисия по образование. Поводът е утрешният международен Ден за безопасен Интернет. Той се организира за 10 път в близо 100 страни от всички континенти  През 2013 г. фокусът на Деня за безопасен интернет е върху онлайн правата и отговорностите на потребителите.

В утрешния ден във всички общини в Хасковска област учениците от 1 до 4 клас ще се запознаят интерактивен начин с нежеланите ситуации в интернет, които причиняват вреда на детето, каза началникът на регоналния инспекторат по образованието Иван Панайотов. В Градската библиотека „П.Пенев“ в Димитровград ще има презентации, видеокръстословици и други занимателни игри, съобщи Валентин Христов, директор на СОУ „Л.Каравелов“.

Според статистиката 26 на сто от децата имат профил в социалната мрежа, всеки осми родител не знае какво прави детето му в мрежата. Специалистите твърдят, че е добре детето да бъде водено от родителя, когато седне за първи път пред компютъра. Родетелите трябва да знаят, че интернет радикално променя процеса на учене – децата от пасивни получатели на информация се превръщат в активни участници в търсенето, осмислянето и анализирането и. Прекомерната употреба на интернет обаче води до стрес и дискомфорт за детето, до загуба на реални приятелства, неуспешно справяне с училищните задължения.

Според Чалъкова най-подходящият начин децата да се запознават с митовете и реалностите на интернета са часовете по информационни технологии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button